Vähennetään hävikkiä

Vihannesnet_www_0315_kuvat_havikki

Tiesitkö, että suurin osa koko elintarvikeketjun ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on ollut alun perin syömäkelpoista, mutta joka heitetään pois. Ruoan tuottaminen aiheuttaa päästöjä, samoin kuin sen kuljettaminen ja valmistaminen. Heittäessämme ruokaa roskiin, päästöt ovat syntyneet turhaan. Tällä hetkellä pois heittämämme ruoan päästöt vastaavat 100 000 auton ilmastovaikutusta.

Tässä muutamia helppoja vinkkejä siitä, miten säilytät vihanneksia oikein ja saat yrteistäsi iloa pidempään.

Tomaatit, kurkut, paprikat ja munahedelmät voit säilyttää vaikka keittiön pöydällä vihannesvadilla kauniina asetelmana. Älä laita niitä koskaan jääkaappiin.

Kurkku
Korkean vesipitoisuutensa vuoksi kurkku on herkkä lämpötilojen vaihtelulle. Liian lämpimässä se nahistuu ja liian kylmässä paleltuu. Kurkku pakataan muovikelmuun, joka estää sitä nahistumasta. Kurkku on herkkä tomaatin sisältämälle etyleenille, joten älä säilytä niitä lähekkäin.

Kurkkua voi hyödyntää monipuolisesti. Sisäisesti nautittuna se virkistää ja voimistaa, mutta toimiipa se myös vaikkapa kasvonaamiona. Salaatin popsimiselle saat vaihtelua Hölskykurkuista, joita on todella helppo valmistaa. Katso videolta nopea reseptimme.

Tomaatti
Tomaatille liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu. Älä säilytä tomaattia kurkun tai yrttien läheisyydessä. Ei haittaa, vaikka tomaatti ehtisi kypsyä vähän liikaa, sillä sen maku vain paranee. Voit hyödyntää ylikypsät käyttökelpoiset tomaatit vaikkapa pastakastikkeessa.

Paprika
Kurkun tapaan paprikakin tulee säilyttää kelmussa. Ihanteellinen säilytyspaikka on huoneenlämmössä.

Salaatti ja yrtit
Salaatit ja useimmat yrtit – paitsi basilika – sietävät kylmää, mutta nahistuvat nopeasti, jos tuote ei ole muovikääreessä tai muuten haihdutukselta suojattu. Pidä ne siis pusseissa.

Istuta salaatti tai yrtti isompaan ruukkuun kasvamaan, ja pidä ruukku sopivan valoisassa, vedottomassa paikassa. Poimi satoa tarpeen mukaan. Kesällä ruukut voi istuttaa puutarhaan kasvipenkkiin tai parvekkeelle parvekelaatikkoon.