Kurkku

Vihannesnet_www_0315_kuvat_kurkku

Houkuttelevan vihreä kurkku on yksi suosituimpia vihanneksiamme. Kevyt ja monikäyttöinen kurkku on omiaan leivän päällä ja salaateissa. Se viilentää ihanasti helteellä, mutta sopii myös lämpimiin ruokiin.

Tiesitkö tätä kurkusta?

Kurkkua ovat rakastaneet niin intialaiset, egyptiläiset kuin roomalaiset. Kurkun tarina alkoi Aasiasta, todennäköisesti Himalajan vuoristosta. Kurkku on herättänyt tunteita, sillä sen käyttöä on kuvattu jopa egyptiläisissä hautapiirroksissa ajalta 5000 eaa.

Roomalaiset ja kreikkalaiset toivat kurkun antiikin aikana Eurooppaan, ja Rooman keisari Tiberius oli niin mieltynyt kurkkuun, että halusi syödä sitä ympäri vuoden.

Ruokapöytien tyylikkään viileä herkku saapui Ranskaan 800-luvulla, ja vähitellen sekä kasvihuone- että avomaakurkku ovat valloittaneet sydämet kaikkialla maailmassa.

Kurkku on raikas ja rapsakka

Tämä helppo ja monipuolinen vihannes sisältää runsaat 96 % vettä. Sen vuoksi se on myös vaativa kasvatettava ja herkkä säilytyksensä suhteen. Kurkut pakataan kelmuun nahistumisen ehkäisemiseksi. Kelmuun pakattua kurkkua voit säilyttää jopa huoneenlämmössä. Korkea vesipitoisuus ja 0 % rasvaa ovat ihanteellinen osa keventäjänkin ruokavaliota.

Kurkun ravintosisältö/100 g

Energiaa 10 kcal/40 kJ
Hiilihydraattia 1,4 g
Rasvaa 0,1 g
Proteiinia 0,6 g
Kuitua 0,7 g
C-vitamiinia 8 mg

Lisäksi pieniä määriä A-, B6- ja K-vitamiinia sekä kaliumia.