Tomaatti

Vihannesnet_www_0315_kuvat_tomaatti

Tutuin tomaatti on punainen, mutta on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja. Lajikkeita riittää valtavasta pihvitomaatista pieniin kirsikkatomaatteihin. Löydät ne tämän sivun alaosasta.

Tiesitkö tätä tomaatista?

Nykyinen tomaattimme on lähtöisin Perusta ja Chilestä. Sieltä se kulkeutui Kolumbuksen mukana Espanjaan tämän toisen löytöretken päätteeksi vuonna 1498.

Euroopassa tomaattia pidettiin lääkekasvina, jolla oli vaikutusta muun muassa rakkauselämään. Tomaattia kutsuttiinkin paratiisi- tai lemmenomenaksi. Tomaattiin ihastuneet italialaiset antoivat kasville nimeksi pomodoro, sananmukaisesti ”kultainen omena”. Vasta 1800-luvun alussa tomaattia alettiin arvostaa syötävänä tuotteena.

Suomessa tomaatin viljely aloitettiin 1870-luvulla, mutta tomaatin käyttö yleistyi vasta toisen maailmansodan jälkeen. Terveellinen tomaatti sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Suomalaiset ovatkin ahkeria tomaattien syöjiä: tuoreita tomaatteja kulutetaan noin kymmenen kiloa henkeä kohti vuosittain.

Voiko olla monipuolisempaa vihannesta kuin tämä?

Tomaattia voi syödä sellaisenaan, leivän päällä tai tuoresalaateissa. Niitä voi grillata, hauduttaa tai täyttää. Tomaatit sopivat myös pitsoihin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja.

Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä.

Tomaatin ravintosisältö/100 g

Energiaa 84 kJ/20 kcal
Hiilihydraattia 3,5 g
Rasvaa 0,3 g
Proteiinia 0,6 g
Kaliumia 290,0 mg
Magnesiumia 11,0 mg
Kalsiumia 9,0 mg
Fosforia 30,0 mg
A-vitamiinia 66,8 µg
C-vitamiinia 14,1 mg
Karotenoideja 4 106,2 µg

Tomaattilajikkeet

Pyöreä punainen tomaatti

Yleisimmän tomaattityypin hedelmä on maukas ja suhteellisen hapokas. Punainen väri tulee lykopeenista, joka suojaa syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta.

Strategiset mitat: paino 50–100 g, pituus 35–60 mm

Pyöreä keltainen ja oranssi tomaatti

Punaisella tomaatilla on kaksi läheistä sisarta: keltainen ja oranssi tomaatti. Maultaan ne ovat punaisen kaltaisia, mutta niiden väri piristää upeasti esimerkiksi salaatteja. Oranssin tomaatin betakaroteenipitoisuus on jopa kolminkertainen punaiseen verrattuna

Kirsikkatomaatti

Punainen kirsikkatomaatti on kerännyt pieneen kokoonsa nähden paljon makeutta.  Se on erittäin maukas ja sopii sellaisenaan naposteltavaksi

Strategiset mitat: paino 10–15 g, pituus 15–25 mm

Luumutomaatti

Punaisen ja keltaisen luumutomaatin lajikenimi Flavorino kertoo paljon. Siitä onkin tullut monen suosikki täyteläisen makunsa ansiosta.

Strategiset mitat: paino 60–100 g, pituus 40–60 mm

Helmitomaatti

Helmitomaatti ei ole saanut kaunista nimeään syyttä. Se on pieni ja makea tomaatti. Kuten aidotkin helmet, se sopii erityisesti koristeluun.

Strategiset mitat: paino 7–17 g, pituus 25–35 mm